Ją užuodus atsiranda nuostabus jausmas

Ją užuodus atsiranda nuostabus jausmas

Tai aromatinga kava
Nuostabus gėrimas, kuris pavergė milijonus žmonių visame pasaulyje dar ne vieną šimtmetį sulauks didžiulio susidomėjimo. Tai aromatinga kava. Be jos, daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti be prasidedančią dieną ar susitikimą su draugais, ar kolegomis iš darbovietės.
Kavos pupelės auginamos tolimuosiuose šiltuose kraštuose. Jų plantacijos didžiulės. Taip kiekvieną dieną kavos pupelės po truputį noksta ir nuo saulės prisipildo aromatu. Jo su niekuo kitu nesumaišysite. Kava savo sudėtimi taip pat stebina, juk joje randama apie du tūkstančius įvairiausių elementų. Iki šiol ištirti yra toli gražu ne visi, todėl ji vis dar yra daugelio mokslininkų susidomėjimo objektu. Baltymai, riebalai, mikroelementai ir rūgštys. Visko tiek daug, kad neįmanoma išvardinti.
Ar žinote, kuris iš jų yra atsakingas už aromatą ir skonį? Tai – kafeolis. Jis yra geltonos spalvos aliejus, kuris išgaunamas skrudinant žalias kavos pupeles. Jeigu reikėtų apibūdinti kafeolio sudėtį, tai reikėtų paminėti, kad jis susideda iš acto rūgšties, acetaldehido, oksiacetono ir furfurolo spirito mišinio. Nors šios medžiagos yra tik apie 0,06 proc., tačiau dėka jos galime džiaugtis aromatinga kava. Visi žinome, kad norint mėgautis aromatu labai svarbu, kad pupelių apskrudinimas būtų kuo šviežesnis. Visa paslaptis slypi tame, kad skrudinant kafeolis išsiskiria kartu su dujomis, o po skrudinimo proceso kafeolis labai greitai išsisklaido. Tai pagrindinė priežastis, kodėl aromatas gali greitai sumažėti.
Kavos pupelių skrudinimas susideda iš dviejų etapų, kuomet jos džiovinamos ir skrudinamos. Džiovinant labai greitai prarandama drėgmė, o tuomet padidėja apimtis. Spalva keičiasi nuo šviesiai gelsvos iki rudos. Sekančiu etapu vyksta skrudinimas. Švelniai rudą spalvą turi lengvai paskrudintos kavos pupelės, jos pasižymi lengvu aromatu, o norint sodraus kvapo ir saldaus skonio reikėtų rinktis vidutinį skrudinimą. Labiausiai apskrudinamos pupelės yra tamsios rudos spalvos. Ant jų paviršiaus net susidaro aliejaus sluoksnis ir jos net spindi. Tokia stipriai skrudinta kava patiks stipraus skonio ir aromato mėgėjams. Verta paminėti ir juodos spalvos kavos pupeles, kurioms kartumo prieskonį suteikia labai stiprus skrudinimas. Jos labiau spindės, nei tamsiai rudos pupelės, nes bus daugiau aliejuotos.
Kava mūsų gyvenimą pripildo puikių emocijų. Tai budrumas ir mokėjimas mėgautis gamtos teikiamomis gėrybėmis. Daugelis iš jos mėgėjų turi savo mėgstamą kavos rūšį ir jos nekeistų į jokią kitą. Tik vienas šio aromatingo gėrimo puodelis ir mes pasiruošę žvaliai pradėti net, ir sunkiausią dieną.

Tinklas

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://skurdas.lt/ja-uzuodus-atsiranda-nuostabus-jausmas">
Twitter